Of je nu een webwinkel wilt beginnen of het bereik van je merk wilt vergroten, een website is essentieel. Je eigen website maken, of samenwerken met een ontwikkelaar, is een goede manier om ervoor te zorgen dat je site de functionaliteit heeft die je nodig hebt en aansluit bij de algemene doelen van je bedrijf. Als je geen ervaring hebt met coderen of webontwikkeling, kan de taak intimiderend lijken. Maar dankzij enkele handige hulpmiddelen en een eenvoudig te gebruiken tool kan iedereen zijn eigen website bouwen zonder enige voorkennis of expertise.
Voordat je begint met het ontwerpen van je eigen site, is het belangrijk om de basis te begrijpen van hoe sites werken. Je wilt begrijpen hoe de navigatie en structuur van een site werkt, en hoe de verschillende pagina’s op je site met elkaar verbonden zijn. Dit zal je helpen een site te maken die gemakkelijk te navigeren is en een duidelijke flow heeft.
De meeste tools bieden een verscheidenheid aan vooraf ontworpen sjablonen voor verschillende sectoren en bedrijfstakken. Elk sjabloon is ontworpen om belangrijke functies te bevatten die essentieel zijn voor een specifieke branche of veld, maar is ook flexibel genoeg om aan de individuele behoeften van elke gebruiker te voldoen. Het platform bevat ook ingebouwde SEO functies om ervoor te zorgen dat je site geoptimaliseerd is voor zoekmachines en gevonden wordt door potentiële klanten.
Als je eenmaal een thema hebt gekozen en je domein, hosting en technische back-end hebt ingesteld, is het tijd om aan de site te gaan werken. Hier bepaal je welke pagina’s je site zal bevatten en welke elementen elke pagina moet hebben. Als je bijvoorbeeld een site bouwt voor een organisatie die verschillende diensten aanbiedt, zul je waarschijnlijk pagina’s moeten hebben voor elke dienst en de bijbehorende contactinformatie. Misschien moet je ook pagina’s hebben die uitleggen wat elke dienst is en hoe een klant er baat bij heeft.
Afhankelijk van het type site dat je bouwt, moet je misschien pagina’s toevoegen die commentaar en feedback van gebruikers mogelijk maken. Je moet ook beslissen wat voor soort inhoud je site zal hebben, waaronder tekst, foto’s en video’s. Zodra je de inhoud hebt vastgesteld, kun je beginnen met het toevoegen ervan aan je website en verschillende lay-outs uitproberen. Je kunt een ontwikkelaar inhuren om je te helpen je site te bouwen, maar dat kan een kostbaar proces zijn. Bovendien moet je hem dan een gedetailleerd overzicht geven van de pagina’s die je wilt en richtlijnen voor het ontwerp, zodat hij sneller aan de slag kan. Als je ervoor kiest om met een ontwikkelaar te werken, zorg er dan voor dat je de voorwaarden van je contract begrijpt en of ze al dan niet het eigendom van het ontwerp aan jou overdragen. Dit voorkomt dat je vastzit aan een ontwerp dat je in de toekomst misschien niet meer wilt gebruiken.